BevitaEye

Silmätulehdusta useammin oireet kertovat kuivasilmäisyydestä, joka on yleisin silmäsairaus. Kuivan silmän tunnistaa roskan tai hiekan tunteesta. Samoin silmä voi tuntua kirjaimellisesti kuivalta, mutta – hassua kyllä – myös hyvin vetiseltä.

”Paradoksaalisesti kuiva silmä usein vetistää. Kun silmän kyynelfilmi on epätasapainossa, siitä voi puuttua uloin, öljymäinen kerros ja kaksi alempaa kerrosta pääsee loiskumaan valtoimenaan. Samalla silmän pinta altistuu ulkoisille ärsykkeille, kuten tuulelle ja pölylle”, Seppänen sanoo.

Kuivasilmäisyyden hoidossa tärkeintä on riittävä kostutus

Kuivasilmäisyyden hoidon ytimessä on kostutustippojen riittävä, säännöllinen käyttö.

”Aluksi tipat saattavat kirvellä silmän kuivaa pintaa mekaanisen ärsytyksen takia, mutta ei pidä hyytyä vaan käyttää säännöllisesti ja antaa tippojen tehdä tehtävänsä”, Seppänen sanoo.

Kostutukseen kannattaa aina valita säilöntäaineettomat tuotteet. Öljymäisen kyynelnesteen puutetta voi parhaiten korvata geelimäisillä silmätipoilla. Niissä haasteena on se, että näkö saattaa hetkeksi sumentua. Juoksevampi tippa on miellyttävämpi, mutta se ei pysy silmän pinnalla kovin pitkään.

Aina pyritään mahdollisimman geelimäisiin kostutustuotteisiin, mutta usein joutuu tekemään kompromisseja eli etsitään tippa, joka tuntuu miellyttävältä ja jossa on riittävästi tehoa.”

Mistä tunnistaa silmätulehduksen?

Silmätulehdus voi aluksi oireilla osin samoin tavoin kuin kuivasilmäisyys. Silmä on ärtynyt ja vetistävä, mutta tietyt oireet ovat selkeitä merkkejä tulehduksesta.

”Rähmivä erite viittaa selvästi bakteeritulehdukseen sidekalvolla”, Seppänen sanoo. ”Kuivakin silmä voi rähmiä jonkin verran, mutta tulehduksessa eritettä on enemmän ja muutenkin oireet ovat voimakkaammat: silmä punoittaa ja näöntarkkuus voi huonontua.”

Silmätulehdusta useammin monet oireet kertovat kuivasilmäisyydestä

”Bakteerin aiheuttamaan silmätulehdukseen liittyy myös usein jokin ylähengitystieinfektio, kuten korvatulehdus tai nuha, etenkin lapsilla.”

Allergian aiheuttamaan silmätulehdukseen liittyy puolestaan yleensä muitakin allergisia oireita, kuten nuhaa, iho-oireita silmäluomessa tai kutinaa.

Kolmas tulehdustyyppi on viruksen aiheuttama. Sille tyypillistä on voimakas vetinen vuoto ja valonarkuus. Myös kipu silmässä on usein kova, ja lääkärille pitää suunnata saman tien.

Silmätulehdus voi talttua itsehoidolla

Bakteerin aiheuttamaan sidekalvotulehdukseen ei välttämättä tarvita antibioottia, vaan tehokas itsehoito voi auttaa.

”Jos silmätulehduksen kanssa samaan aikaan on jokin ylähengitystieinfektio, näöntarkkuus ei ole merkittävästi alentunut eikä ole voimakasta silmäkipua, bakteeritulehdusta voi pitää todennäköisenä”, Seppänen sanoo.

”Silmää tulee puhdistaa kraanavedellä pari, kolme kertaa päivässä, ja yleensä tulehdus lähtee muutamassa päivässä helpottumaan. Jos ei, on syytä mennä lääkäriin.”

Kun oireet viittaavat allergiaan, eikä tilaan liity silmien rähmimistä, kipua tai näöntarkkuuden alenemista, kannattaa itsehoito aloittaa antihistamiinitableteilla.

”Tarvittaessa voi käyttää reseptivapaita allergiatippoja. Vaihtoehdot ovat joko tai: tuplalääkitystä ei kannata käyttää.”

Silmän kostutus ja puhdistus ennaltaehkäisevät vaivoja

Silmien kostutus ja puhdistus ovat erinomaisia keinoja myös ennaltaehkäistä vaivoja.

”Jos silmä on jatkuvasti kuiva ja siinä on pitkään jatkunut tulehduksellinen tila, inflammaatio, se voi pahimmillaan aiheuttaa sarveiskalvovaurion ja jopa pysyvän näönalenemisen”, Seppänen sanoo.

Kuivasilmäisyydestä kärsivän kannattaa kostuttaa silmiään säännöllisesti ja ennakoida tilanteita jo etukäteen. Esimerkiksi allergiasta kärsivän on hyvä aloittaa kostutus hyvissä ajoin jo ennen siitepölykautta. 

Silmien puhdistuksen pitäisi puolestaan olla osa päivittäisiä rutiineja kasvopesun yhteydessä: kun luomenreuna ja öljymäistä voiteluainetta tuottavat Meibomin rauhaset ovat kunnossa, silmän pinta kostuu paremmin. Puhdistukseen sopivat hyvin myös apteekista saatavat silmäpyyhkeet.

Kipu ja näönalenema aina syitä lääkärikäyntiin

On vaikea antaa täysin pitäviä nyrkkisääntöjä siitä, milloin silmäoireiden vuoksi on syytä hakeutua lääkäriin ja milloin voi kokeilla ensin itsehoitoa. Kaksi oiretta vaativat kuitenkin aina lääkärikäyntiä: kipu ja näöntarkkuuden aleneminen.

Seppänen muistuttaa, että lisäksi tiettyjen ryhmien pitää suhtautua silmätulehduksen oireisiin erityisen vakavasti.

”Piilolasien käyttäjien pitäisi aina käydä näyttämässä oireita yleis- tai silmälääkärille, sillä kyse voi olla näköä uhkaavasta sarveiskalvotulehduksesta. Myös esimerkiksi vanhemmat reumapotilaat ovat riskiryhmässä, sillä reuman yhteydessä sarveiskalvon tunto voi olla alentunut.”

Silmäoireiden itsehoito

  • Kuivan silmän tärkein hoitomuoto on kostutustipat: käytä tippoja riittävän usein ja riittävän pitkään.
  • Kostutustippoja kannattaa käyttää myös ennaltaehkäisevästi ja ennakoida silmää kuivattavia tilanteita.
  • Bakteerin aiheuttamassa silmätulehduksessa itsehoitona on silmän puhdistus muutaman kerran päivässä. Jos tulehdus ei helpota parissa päivässä, on syytä mennä lääkäriin.

Teksti: Sanna Jäppinen / itsehoitoapteekki.fi

 

Bevita Eye on monipuolinen tuotesarja kuivien silmien hoitoon.