Vatsan itsehoitoon sopii muun muassa närästyksen, ripulin ja ummetuksen hoito. Toiminnallisella vatsavaivalla tarkoitetaan erilaisia maha-suolikanavan oireita ilman elimellistä syytä tai sairautta. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yksi yleisimmistä toiminnallisista vatsavaivoista. Sen tavallisia oireita ovat vatsakivut, vatsan turvotus, ilmavaivat ja suolen häiriintynyt toiminta (ripuli/ummetus). Vatsakivut helpottuvat usein ulostamisen yhteydess...
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 149

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 149

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Vatsaoireiden itsehoito

Voit lievittää vatsaoireita kuten ummetusta, närästystä sekä ripulia apteekista saatavien itsehoitovalmisteiden avulla.

Ummetus on kiusallinen vaiva, joka voi johtua monesta eri tekijästä. Sen taustalla voi olla elämäntavat, kuten olla ruokailutottumukset, liian vähäinen nesteiden saanti, vähäinen liikunta, pitkään jatkunut istuminen tai erilaiset lääkitykset. Ummetus voi liittyä myös moniin sairauksiin kuten diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan tai erilaisiin neurologisiin sairauksiin.

Ummetuksen hoito

Ummetuksen hoidon perusta on sopiva riittävästi kuitua sisältävä ruokavalio, riittävä nesteiden saanti, liikunta ja säännöllinen ulostamisrytmi. Lääkkeet ja muut toimenpiteet ovat aina toissijaisia hoitomuotoja.

Jos oireet häiritsevät jokapäivästä elämää, voit pyrkiä hoitamaan oireitasi apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä ja -valmisteilla. Lääkkeellisista valmisteista ensisijaisesti ummetuksen hoitoon suositellaan makrogolivalmisteita. Lääkkeettömistä valmisteista kasvikuituvalmiste Fructolax on myös kokeilemisen arvoinen.

Kysy neuvoa ummetuksen hoitoon ja sopivan tuotteet valintaan Saimaan verkkoapteekin osaavilta farmaseuteilta.

Milloin ummetuksen kanssa kannattaa hakeutua hoitoon?

  • Kun oireet häiritsevät jokapäivästä elämääsi.
  • Jos ummetuksen lisäksi oireina on esimerkiksi veriulosteita, mustia ulosteita, väsymystä tai laihtumista
  • Ummetusoireet ilmestyvät tai pahenevat nopeasti itsestään
  • Pahenevien vatsakipujen tai ulostamiseen liittyvien kipujen ilmaantuessa

Närästyksen itsehoito

Närästys tarkoittaa polttavaa tunnetta ruokatorven ja rintalastan alueella. Närästys aiheutuu happaman mahanesteen noustessa ruokatorveen. Oireet pahenevat yleensä ruokailun ja nukkumaanmenon yhteydessä. Ylipaino ja raskaus aiheuttavat ja pahentavat närästysoireita.

Närästykseen liittyvissä oireissa voit tehdä oirearvoin Omaolo-palvelussa.

Tilapäisiä närästysoireita voit helpottaa itsehoitolääkkeillä kuten antasideilla tai limakalvoa suojaavalla sukralfaatilla. Kysy lisäneuvoa närästyksen hoitoon liittyvissä kysymyksissä Saimaan verkkoapteekin farmaseuteilta, jotka neuvovat sinua sopivan tuotteen valinnassa.

Ärtyvän suolen oireyhtymä

Toiminnallisilla vatsavaivoilla tarkoitetaan ei-elimellisiä vatsavaivoja. Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS (”irritable bowel syndrome”) luokitellaan toiminnallisiin vatsavaivoihin. Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen ja kiusallinen vaiva. Usein ärtyvän suolen oireytymästä kärsivällä suolesta ei löydy selkeää vikaa edes perusteellisissa tutkimuksissa. Ruokailu usein pahentaa oireita, ja siksi ruokavaliohoito onkin yksi tärkeimmistä hoitokeinoista ärtyvän suolen oireyhtymässä. Yleisesti suositellaan säännöllisiä pieniä aterioita, riittävää kuidun ja nesteiden saantia sekä useiden ruoka-aineiden välttämistä. Monet ovat löytäneet apua oireisiinsa esim. psylliumista.

Lisää ärtyvän suolen oireyhtymästä voit lukea Terveyskirjastosta.