Intiimi

Emättimessä ja ulkosynnyttimissä tuntuva kirvely, kutina tai ärsytys voi johtua useasta eri syystä. Usein taustalla on emättimen hiivatulehdus tai anaerobisten bakteerien aiheuttama tulehdus (bakteerivaginoosi), mutta oireet voivat johtua myös emättimen limakalvojen kuivuudesta. Myös monet sukupuolitaudit voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita. Emättimen hiivatulehdusta ja kuivuutta voi hoitaa itse, samoin myös bakteerivaginoosia, jos oireet ova...
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 89

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 89

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Intiimivaivojen hoito

Yleisimpiä intiimivaivoja ovat hiivatulehdus, kuivat limakalvot, peräpukamat ja virtsankarkailu. Useimpien intiimivaivojen hoitoon löytyy ratkaisu apteekin itsehoitohyllystä. Välillä intiimivaivojen kanssa on kuitenkin hyvä hakeutua lääkärin hoitoon, jos ne ovat usein toistuvia tai itsehoitovalmisteet eivät tunnu tehoavat. Me Saimaan verkkoapteekissa autamme sinua oikean itsehoitovalmisteen tai -lääkkeen löytämisessä, ja osaamme ohjata sinut tarvittaessa lääkärin hoitoon.

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus on yleinen intiimivaiva, niin naisilla kuin miehilläkin. Emättimen hiivatulehduksen oireita ovat emättimen ja ulkosynnyttimen alueen kutina, kirvely tai ärsytyksen tunne. Usein oireet johtuvat hiivatulehduksesta, mutta joskus tulehduksen aiheuttaja voi olla bakteeri, jolloin puhutaan emätintulehduksesta eli bakteerivaginoosista. Bakteerivaginoosin hoitoon käytetään lääkärin määräämää antibioottihoitoa.

Ensimmäisen hiivatulehduksen yhteydessä tulisi aina käydä lääkärin vastaanotolla. Lääkäri arvioi tilanteen ja sulkee pois muut mahdolliset tulehduksenaiheuttajat. Jos jatkossa osaat tunnistaa hiivatulehduksen oireet, apteekissa on saatavilla paikallisvalmisteita kuten emätinpuikkoja ja -voiteita, sekä suun kautta otettavia flukonatsoli-kapseleita. Varmista aina apteekista hiivalääkkeiden soveltuvuus muiden lääkkeidesi kanssa.

Hiivatulehduksen hoidossa tärkeää on hyvä hygienia. Pesuun riittää hyvin vesipesu tai mieto limakalvoille tarkoitettu intiimipesuneste.

Kuivat limakalvot

Emättimen kuivuus on yleinen ongelma erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Hedelmällisessä iässä olevien naisten emättimen limakalvoja suojaa estrogeeni, joka vahvistaa limakalvoja. Kuivista emättimen limakalvoista kärsivät kuitenkin kaikenikäiset naiset.

Emättimeen kuivuuteen on useita markkinoilla olevia hormonittomia paikallisvalmisteita, kuten geelejä, voiteita ja emätinpuikkoja. Valmisteet sopivat kaikille tai lähes kaikille, mutta raskaana olevien ja imettävien äitien on hyvä varmistaa tuotteen sopivuus henkilökunnaltamme.

Hormonittomia paikallisvalmisteita voidaan käyttää säännöllisesti tai kuuriluontoisesti oireiden mukaan.

Kuivien emättimen limakalvojen hoito ja ennaltaehkäisy

  • Vältä hankaavia ja kiristäviä alusvaatteita, ja suosi luonnonmateriaaleja
  • Pikkuhousunsuojat saattavat ärsyttää herkkiä limakalvoja
  • Ylläpidä emättimen limakalvojen kuntoa hormonittomilla paikallisvalmisteilla
  • Käytä yhdynnässä liukuvoiteita. Liukuvoide ehkäisee limakalvojen hankautumista ja rikkoutumista
  • Vaihdevuosien ylittäneiden naisten olisi hyvä käydä gynekologin vastaanotolla, joka arvioi mahdollisen estrogeenihoidon tarpeen.

Peräpukamat

Peräpukamat johtuvat laajentuneista peräaukon laskimoista. Peräpukamat voivat johtua mm. ummetuksesta tai ylipainosta. Myös raskaus altistaa peräpukamien syntymiselle.

Peräpukamien oireita ovat peräaukon kutina, kipu ja mahdollisesti kirkas verenvuoto ulostamisen yhteydessä. Lieviä oireita voidaan hoitaa apteekista saatavilla lääkkeillä. Voimakkaiden oireiden kanssa on syytä hakeutua lääkäriin.

Jos epäilet peräpukamien johtuvan ummetuksesta, vatsaa pehmittävien valmisteiden käyttö on suositeltavaa. Myös säännöllinen liikunta ja ruokavalio ennaltaehkäisevät ummetuksen kehittymistä. Lue lisää peräpukamien hoidosta >>täältä<<