Allergia

Allergiassa elimistön puolustusjärjestelmän immunologinen sietokyky on heikentynyt, mikä aiheuttaa allergisia oireita yleisimmin hengitysteissä, silmissä tai iholla. Yleinen allergisten oireiden aiheuttaja on siitepöly. Siitepölyallergian tavallisia oireita ovat nenän kutina, vuotaminen ja tukkoisuus sekä silmien kutina ja punoitus. Allergisiin oireisiin on tarjolla useita erilaisia itsehoitovalmisteita. Lievissä oireissa suun kautta annosteltavi...
View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 96

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 96

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Allergia

Allergia voi johtua monesta eri tekijästä. Siitepölyallergia on yleinen vaiva keväisin. Allergiaa voi aiheuttaa myös eläinpöly tai ruoka-aineet. Allergian hoito on yleensä samanlaista riippumatta allergiaa aiheuttavasta tekijästä. Siitepölyallergian ensisijainen hoito on paikallishoito, johon voidaan käyttää paikallisvalmisteita, kuten nenäsumutteita ja silmätippoja. Apteekista on saatavilla myös suun kautta otettavia allergialääkkeitä.

Nenäsumutteet

Allergisiin nuhaoireisiin voidaan käyttää kortisonipohjaisia nenäsuihkeita tai antihistamiininenäsuihkeita. Kortisoninenäsumute vähentää limakalvojen paikallista tulehdusta ja se onkin ensisijainen valinta allergianenäoireiden hoitoon.  Kortisoninenäsumutteita saa ilman reseptiä apteekista. Varmista aina lääkäriltä tai apteekin henkilökunnalta, että valmiste sopii sinulle.

Kortisoninenäsuihkeissa (lääkeaineet: beklometasoni, flutikasoni, mometasoni, triamsinoloni) tärkeää on oikea ohjeen mukainen annostelu sekä säännöllinen käyttö. Kortisoninenäsuihkeessa teho tulee vasta viiveellä, joten parhaan vaikutuksen saa, kun allergianenäsumutteen eli kortisoninenäsumutteen käyttö aloitetaan muutama vuorokausi ennen allergiaoireiden alkamista.

Antihistamiininenäsuihkeet (atselastiini, levokabastiini) auttavat tehokkaasti paikallisoireisiin ja niitä on saatavana myös apteekista ilman reseptiä. Antihistamiininenäsuihkeilla voidaan vähentää akuutteja allergisen nuhan oireita.

Silmätipat

Siitepölyn aiheuttamat silmäoireet ilmenevät yleensä silmien kutinana, punoituksena ja vuotamisena. Paikallisilla allergiasilmätipoilla voidaan lievittää allergian aiheuttamia oireita.

Akuuttien allergisten silmäoireiden itsehoidoksi suositellaan antihistamiinisilmätippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä. Natriumkromogliaattisilmätipat ovat lumetta tehokkaampi hoito allergisten silmäoireiden hoidossa, mutta sen teho on heikompi kuin antihistamiinisilmätipoilla. Paikallisvalmisteilla ei ole juurikaan todettuja haittavaikutuksia (Käypä hoito -suositus, Itselääkitys, 04/2016)

Jos allergiaoireet eivät pysy kurissa paikallisvalmisteilla, voidaan hoitoon lisätä suun kautta otettava allergialääke eli antihistamiini.

Kysy neuvoa apteekista aikuisen ja lapsen allergisten oireiden hoitoon.

Lue lisää täältä