Vältä auringon polttama iho

Kesän lääkekaappiin on hyvä varata   aurinkovoiteita niin lapsille kuin aikuisille. Lapsille suositellaan korkean suojakertoimen voiteita SP 50. Lapsille on saatavilla myös fysikaalisia aurinkosuojia, joissa suojan tuo auringon säteitä pois heijastava sinkki. Muistathan, että aurinkovoiteet säilyvät noin vuoden avaamisen jälkeen.  

Hyönteisten pistot, käärmeen purema ja allergiat

Moni saa kutiavaa ihottumaa esimerkiksi hyttysen pistoista. Paukamiin voi laittaa hydrokortisonivoidetta, joka on ehdoton hankinta kesän lääkekaappiin. Hydrokortisoni sopii myös ensiavuksi palaneelle iholle. Itikoiden pistot ovat suurimmalle osalle vaarattomia. Kutinaa voi   myös paikallisesti käytettävällä antihistamiinipuikolla tai suun kautta otettavilla antihistamiinitableteilla. Antihistamiinit ovat ystävällinen tapa varautua mökkivieraisiin, jotka saattavat reagoida allergisesti juuri sinun mökkisi luontoon.

Ampiaisen tai mehiläisen pisto sen sijaan voi olla vaarallisempi juttu. Niitä varten lääkekaapissa on hyvä olla hydrokortisonitabletteja. Kylmäpakkaus puolestaan lievittää pistoskohdan kipua ja laskee turvotusta. Pistoskohtaa tulee tarkkailla ja esimerkiksi voimakkaan turvotuksen takia on lähdettävä lääkäriin. Kyynpureman takia taas pitää lähteä lääkäriin välittömästi, eikä purema-alueeseen saa koskea. Ensiapuna voi käyttää hydrokortisonitabletteja.

Kipu, haavat ja punkit!

Kuukautiskivut tai päänsärky voivat yllättää myös kesälomalla. Kesän lääkekaappiin kannattaakin ostaa ibuprofeenia ja parasetamolia. Niillä voi helpottaa oloa silloinkin, jos flunssa iskee kesken lomareissun.

Pienet haavat kuuluvat kesään ja niitä varten on reissuapteekista hyvä löytyä laastareita, rakkolaastareita, sideharsoa ja pienet sakset. Myös desinfiointiaine on välttämätön haavojen puhdistamiseen varsinkin kesähelteillä. Oiva apu naarmujen ja ihotulehdusten hoitoon on iholle siveltävä tai ripoteltava lääkevoide tai -puuteri. Puuterimuoto sopii hyvin vetistävien haavojen hoitoon. Lääkekaappiin on hyvä varata tavallisten pinsettien lisäksi myös punkkipihdit punkkien poistoa varten. Muista myös desinfioida iho punkin irrottamisen jälkeen.

Varaudu vatsanpuruihin ja myrkytyksiin

Erilaiset vatsavaivat voivat yllättää kesken lomanvieton. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Käsidesiä on hyvä pitää mukana, jos pesumahdollisuutta ei ole. Varaa kesän lääkekaappiin siis ainakin ripuli- ja närästyslääkettä. Maitohappobakteerit ennen reissua ja reissun aikana tasapainottavat suoliston ja vatsan toimintaa. Mahdollisten myrkytysten takia lääkekaapissa on hyvä olla lääkehiiltä. Muista kuitenkin, ettei lääkehiili sovi käytettäväksi kaikissa myrkytystapauksissa. Ennen lääkehiilen käyttämistä on hyvä soittaa esimerkiksi Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24h)

 

Näin lääkkeet säilyvät parhaiten

Muistathan, että monet lääkkeet eivät kestä lämpötilojen ja kosteuden vaihteluja tai valoa. Lääkkeet säilyvät parhaiten +15–20 asteessa ja alkuperäispakkauksessaan. Ne eivät siis saa altistua esimerkiksi pakkaselle. Fiksuinta onkin ottaa lääkekaapin tarvikkeet kesän lopulla mukaan kotiin, jos mökki on talvisin kylmä eikä lainkaan käytössä. Niin ei synny turhaa lääkejätettä.

Kesämökin lääkekaapin muistilista

  • Tulehduskipulääkettä ja parasetamolia
  • Aurinkovoide korkealla suojakertoimella
  • Desinfiointiaine
  • Voide tai puuteri ihotulehduksiin ja naarmuihin
  • Monen kokoisia laastareita ja sideharsoa
  • Hydrokortisonivoide
  • Hydrokortisonitabletteja
  • Ripulilääkettä, närästyslääkettä, lääkehiiltä
  • Antihistamiineja
  • Kylmäpusseja, kylmägeeliä
  • Pinsetit ja pienet sakset, punkkipihdit
  • Käsihuuhde
  • Kuumemittari
  • Puuduttavia korvatippoja lapsille
  • Lemmikkien punkkikarkotteet

Huoletonta ja rentouttavaa kesää toivottaa apteekin väki!