Suojaudu auringolta – Valitse aurinkorasvat oikein

12.4.2022

Kevätaurinko paistaa ja iho kaipaa taas aurinkovoidetta suojakseen. Ihon suojaaminen auringolta on tärkeää, sillä auringon UV-säteilyn vaarat tunnistetaan hyvin.

Aurinkovoiteen riittävä ja oikeaoppinen käyttö suojaa hyvin ihoa auringon vaaroilta. Aurinkovoiteen kyljessä oleva suojakerroin pitää paikkansa vain silloin, kun aurinkovoidetta käytetään tarpeeksi ja lisätään riittävän usein. Lusikkasääntö on helppo muistisääntö, jolla varmistus aurinkovoiteen riittävästä määrästä: kasvoille puoli teelusikallista aurinkovoidetta ja vartalolle kaksi ruokalusikallista.

Liiallinen auringossa oleilu ei suositeltavaa ja varjoisten paikkojen suosiminen on yhdessä aurinkovoiteiden ja auringolta suojaavien vaatteiden kanssa paras keino suojata elimistön isointa elintä.

Kemiallinen vai fysikaalinen aurinkovoide?

Apteekissa myytävissä aurinkovoiteissa on joko kemiallinen tai fysikaalinen suoja. Kemialliset aurinkosuojavoiteet sisältävät ainesosia, joiden toimintamekanismi perustuu siihen, että ne imevät auringon ultraviolettisäteitä itseensä estäen UVA- ja UVB-säteitä läpäisemästä ihoa. Kemialliset aurinkovoiteet ovat suosittuja myös kosmetiikassa, sillä ne ovat hyvin imeytyviä, kevyitä ja kosmeettisesti miellyttäviä. Kemialliset aurinkosuojat tulisi levittää iholle vähintään 30 minuuttia ennen aurinkoaltistusta.

Fysikaalista aurinkosuojaa eli mineraalisuojan sisältäviä aurinkovoiteita suositellaan yleensä käytettäväksi herkälle iholle, raskauden aikana sekä pienille lapsille. Ensisijaisesti pienten lasten iho tulisi kuitenkin suojata UV-suojan antavilla vaatteilla. Kasvojen suojaksi sopii isolierinen hattu ja laadukkaat aurinkolasit. Apteekissa myytävät lapsille tarkoitetut fysikaaliset aurinkovoiteet ovat kuitenkin turvallisia käyttää.

Fysikaaliset aurinkosuojafiltterit ovat luonnollista alkuperää, ja ne luovat iholle UV-säteilyä heijastavan kalvon. Fysikaalisen aurinkosuojan ominaisuutena on tuhti koostumus ja valkea sävy. Sävyttämättöminä useimmat tämänkaltaiset aurinkovoiteet jättävät iholle valkean pinnan.

Aurinkovoidevalikoimasta löytyy hajustettuja sekä hajustamattomia valmisteita. Hajustamattomat valmisteet sopivat erityisesti herkälle iholle.

Apteekin valikoimasta löytyy korkean suojakertoimen aurinkorasvoja. Mitä vaaleampi ihosi on, sitä korkeamman suojan tarvitset. Aurinkovoiteeksi olisi syytä valita vähintään suojakerroin 30. Suojakerroin 50 antaa iholle totaalisuojan, kunhan voidetta muistaa levittää riittävästi ja riittävän usein.

Kysy neuvoa aurinkovoiteen valinnassa farmaseuteiltamme!