D-vitamiinin hyödyllinen vaikutus vastustuskyvyn vahvistajana on noussut esille ja varmistunut.D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa niin lapsilla kuin aikuisilla.

D-vitamiinin puutos on yhteydessä useisiin sairauksiin

Luukadon lisäksi D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. Havainnoivat väestötutkimukset viittaavat siihen, että alhaiset D-vitamiinitasot lisäävät infektioriskiä. Myös koronavirusinfektioon sairastumisen riskin on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren D-vitamiinipitoisuus on alentunut.

D-vitamiini ravinnossa

D-vitamiinia on vaikea saada riittävästi ravinnosta. Luonnollista D3-vitamiinia on elintarvikkeista merkittävästi vain kalassa. Vastaavaa kasvikunnan D2-vitamiinia esiintyy sienissä mm. kanttarelleissä ja torvisienissä.
Suomessa lisätään D3-vitamiinia nestemäisiin maitovalmisteisiin ja levitettäviin ravintorasvoihin. Ruuan vitaminoinnista huolimatta D-vitamiinivalmisteiden käyttöä suositellaan, jos ravinto ei koostu vähintään puolesta litrasta vitaminoitua maitoa päivittäin, vitaminoiduista rasvalevitteistä ja kalasta ainakin kahdesti viikossa.

On tärkeää, että D-vitamiinin saantisuosituksia noudatetaan mahdollisimman laajasti väestössä, Oman D-vitamiinitasonsa voisi mittauttaa ainakin kerran laboratoriotestein.
Varmista apteekin asiantuntijalta oma D-vitamiinin saantisuositus.

Lähde :Duodecium terveyskirjasto