Kuinka usein koira tai kissa madotetaan?

12.4.2022

Koiran ja kissan madottamiseen eli suolistoloisten häätöön annetaan monenlaisia ohjeita. Eri ympäristöissä ja elämänvaiheissa elävillä koirille ja kissoille suositukset ovat erilaisia.

Nykyisen suosituksen mukaisesti koiran tai kissan tarpeetonta madotusta on syytä välttää. Aikuinen pääasiassa kotona elävä lemmikki on vain pienessä riskissä suolistoloisille.

Tavallisimpia ”matoja” eli sisäloisia ovat: suolinkaiset, heisimadot, hakamadot ja piiskamadot. Yleisimmin koira tai kissa voi saada sisäloistartunnan syömällä tai tutkimalla toisten ulostetta tai pyydystämällä pienjyrsijöitä. Myös ulkomaanmatkat erityisesti Pohjoismaiden ulkopuolelle voivat altistaa sisäloistartunnalle. Myös pienet pennut ovat suuremmassa riskissä saada sisälöistartunnan emolta, vaikka emo olisikin madotettu.

Nykykäsityksen mukaan tarpeetonta eläinten madotusta olisi syytä välttää. Pahimmillaan tarpeettoman tai harkitsemattoman madotuksen pelätään tekevän sisäloisista lääkkeille vastustuskysyisiä, jolloin lääkkeiden teho heikkenee tai lakkaa. Siksi madotus tulisi mielellään tehdä eläinlääkärin tutkiman ulostenäytteen perusteella. Sen sijaan koiranpentujen ja koiranpentujen emoja on suositeltava madottaa heille tarkoitettujen madotusohjeiden mukaisesti.

Paras keino tunnistaa sisälöistartunta on käydä eläinlääkärillä. Eläinlääkäri pystyy tutkimaan ulostenäytteestä mahdollisen tartunnan ja määrittämään millainen lääke olisi paras hoitamaan mahdollinen sisäloistartunta. Madotukseen tarkoitetut valmisteet tulee valita aina yksilöllisesti.

Matolääke kissalle tai koiralle

Loishäätöön on saatavilla itsehoitolääkkeitä eri muodoissa. Tabletit ja pastat ovat suosituimpia matolääkkeitä koirille ja kissoille. ja niitä saa ostettua apteekista ilman reseptiä. Lääkekuurin pituus riippuu aina valmisteesta. Kissoille on lisäksi olemassa iholle annosteltava paikallisvaleluliuos.

Jos matolääkkeen annostelu eläimelle tuntuu haastavalta, voit kysyä  parhaat niksit ja neuvot apteekistamme tai lähimmältä eläinlääkäriltäsi. 

Kysy tarkemmat ohjeet annostelusta ja tuotteen valinnasta meiltä Saimaan verkkoapteekista (Imatrankosken apteekki).

Saimaan verkkoapteekin valikoituja eläintuotteita 

Lähteet:

YLE uutinen. Jo 15 vuotta sitten selvisi, että koirien madottaminen on yleensä täysin turhaa – väärä käsitys matokuureista elää sitkeänä. 15.7.2021. https://yle.fi/uutiset/3-12018914